Träning behöver inte vara terapi

Jag gillar att tänka på saker en vända till. Sådana saker som oftast känns självklara och låter som självklarheter när man pratar om det. Då gillar jag att tänka ett varv till och verkligen reflektera över saker. Nu har jag tänkt en del på träningens egenvärde. Ofta pratar vi om att träningen får oss att koppla av, tänka på annat och en löptur hjälper till att rensa skallen. “Träningen fungerar som en terapi” är ett uttryck som yttras titt som tätt.

Träning och terapi

Träningens egenvärde

Det är inget fel med det. Först och främst så är det väl bra att man hittar en anledning till att träna/röra på oss för det behöver vi och kroppen vet inte om anledningen till varför du tog dig iväg på träningspasset. Och om träningen får dig att koppla av efter en stressig dag på jobbet – good for you!

Jag vill dock slå ett slag för träningens egenvärde! Det kanske låter jätte konstigt i en del öron och det gör det till viss del i mina också haha. Men jag tror ändå att det finns ett visst syfte med att kunna se nöjet i träningen i sig. Inte bara känslan de ger efteråt tack vare endorfiner eller för att man släpper tankar om jobbet när man är ute på löpturen och så vidare. Utan enbart för att det är en rolig sysselsättning att vara på gymmet, springa, dansa zumba eller vad det nu kan vara. Precis som vi kan se ett eget värde av att göra andra roliga saker, som att gå på bio t.ex.

Hitta fler sätt att rensa tankarna

Det ena behöver självklart inte utesluta det andra. Men jag ser också att det kan finnas en risk eftersom jag då och då hör en del säga att träningen är det enda stället de kan koppla av och inte behöva tänka så mycket. Jag tänker både att vi måste kunna hitta fler sätt att återhämta oss mentalt än när vi tränar några gånger i veckan och att det finns en risk att vi börjar träna med ett osunt beteende. Om träningen är det enda ställe vi kan koppla av på finns det inte en risk då att vi börjar träna för mycket/för ofta?

Att vara ute i naturen och bara strosa kan vara ett bra sätt att återhämta sig mentalt! Naturen är lugnande för hjärnan.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *