Vad är en hörlursförstärkare och varför behöver du en?

Av alla ljudkomponenter är hörlursförstärkarkategorin en av de minst förstådda. Jag misstänker att det beror på att det för närvarande finns så många olika varianter av hörlursförstärkare på marknaden. I den här artikeln berättar jag varför du kan behöva en hörlursförstärkare och hur du gör det bästa köpvalet.

Därför ska du ha en hörlursförstärkare

Varför du vill ha en hörlursförstärkare

Du har ett par hörlurar men din nuvarande ljudkomponent har inget hörlursuttag.

Det finns många hemma-HiFi-utrustningar på marknaden som inte har ett hörlursuttag. Detta gäller särskilt när du går upp i några av de mycket högpresterande separata ljudkomponenterna. Att lägga till rätt typ av hörlursförstärkare är den bästa lösningen i denna situation.

Du har ett par hörlurar med högre impedans och du kan inte spela dem tillräckligt högt.

Flera typer av hörlurar på marknaden kräver mycket kraft för att spela tillräckligt högt. Dessa har normalt hög impedans, över 100 ohm. Många hörlursförstärkare som är inbyggda i smarttelefoner (och några andra ljudkomponenter), har inte en förstärkare för hörlursdelen som kan ge tillräckligt med ström för de svårare att driva hörlurarna. Om du lägger till en bra hörlursförstärkare får dina hörlurar liv.

Du vill använda hörlurarna i ett annat rum eller så är du på språng.

Medan ditt huvudsakliga HiFi-system kan finnas i vardagsrummet kanske du vill njuta av musik på ditt kontor eller ett annat rum. Rätt typ av hörlursförstärkare ger dig större valfrihet där du lyssnar på din stora uppsättning hörlurar.

Du vill förbättra hörlurarnas ljudprestanda.

Om du är en musikälskare och tycker om upplevelsen av att höra alla de subtila detaljerna i din musik kan rätt typ av hörlursförstärkare förbättra din lyssnarupplevelse. Smartphones delegerar så lite pengar som möjligt till hörlursuttaget, i princip bara tillräckligt för att det ska fungera. Många hemljudkomponenter följer samma väg. Med en förstärkare utformad speciellt för hörlurar med högkvalitativa komponenter kan ljuduppgraderingen vara betydande. Vissa typer av hörlursförstärkare kommer också att förbättra den digitala signalen genom deras inbyggda DAC (Digital till Analog Omvandlare).

Typer av hörlursförstärkare

Hörlursförstärkare kan variera i storlek från en fullskalig hemljudkomponent till en liten bit som du kan fälla i handflatan. Vissa är batteridrivna, medan andra måste anslutas till nätström. Du hittar också en mängd olika typer av signaler och ingångar som stöds. Jag delar upp dessa för att hjälpa dig att bestämma vilken kategori som passar dina behov.

Endast analog

Denna typ av hörlursförstärkare har en eller två analoga ingångar. Det betyder att du kan ansluta en CD-spelare eller ljudutgången från din telefon till den. Bara några förstärkare har bara en phono-ingång för en skivspelare, medan alla har någon form av volymkontroll och ett hörlursuttag.

Dessa förstärkare är vanligtvis något små, men eftersom de alla behöver växelström är de endast avsedda för hemmabruk.

Om din utrustning inte har ett hörlursuttag är dessa förstärkare ett fantastiskt val för denna typ av användning. Endast telefonens låter dig sätta ihop ett fantastiskt klingande skivspelarsystem med bara en skivspelare och hörlurar för privat lyssnande.

Endast datorljud

Många älskar att lyssna på hörlurar på sin dator men låt oss inse det, hörlursuttaget på din bärbara dator eller stationära dator saknar kvalitet. Digitala filer på din dator kommer också att konverteras till analoga av datorerna som vanligtvis är så billiga som de kan vara.

Den goda nyheten är att en ny skörd hörlursförstärkare gör att du kan ansluta en USB-kabel från din dator till denna typ av förstärkare. Förstärkaren kommer att ha DAC: s inbyggda som är mycket bättre än de på din dator, vissa låser till och med upp den inkommande signalen för förbättrad timing (som får dig att tappa tårna mer mot musiken!).

Det finns två typer av datorförstärkare för hörlurar. Man kommer helt enkelt att ha en USB-kontakt på den som ansluts direkt till USB-uttaget på din dator. Det kommer då att ha ett standard mini-hörlursuttag och du styr volymen via datorn. Den andra kommer att vara mer av en komponenttyp där du måste använda en USB-kabel. Denna typ har normalt sin egen volymkontroll och hörlursuttag i full storlek på framsidan

Förstärkaren som ansluts direkt kopplas från USB-uttaget. Med rätt typ av adapterkabel kan du ansluta den till din smartphone för mycket förbättrat ljud när du är på språng.

Flera ljudingångar

De flesta hörlursförstärkare kommer att falla i denna kategori. Dessa kommer att ha en kombination av USB-ljudingång för en dator eller din smartphone, analog ljudingång och / eller digital ljudingång. Vissa hemmodeller har ibland mer än en digital och analog ingång.

Flera ljudingångar hörlursförstärkare är antingen batteridrivna eller bärbara. Förutom en fantastisk hörlursförstärkare kommer dessa förstärkare att ha ljudutgångar som kan driva en effektförstärkare eller mata ett par strömförsörjda högtalare.

Varje komponent i ditt system kan anslutas till hörlursförstärkaren. Förstärkare som har extra ljudutgångar som låter dig köra en förstärkare eller ett par strömförsörjda högtalare kan hjälpa dig att sätta ihop ett litet men ändå bra ljudsystem förutom att förbättra hörlursprestandan.

Streamingalternativ

Några utvalda hörlursförstärkare ger dig alternativet att lägga till nätverksströmning. Detta gör att du kan dra ljudfiler från ditt nätverk utan att vara fysiskt ansluten till din dator och även strömma från din smartphone. Kom ihåg att du fortfarande kan ansluta en av hörlursförstärkarna av datorns ljud till din smartphone med några adapterkablar.

Hur man väljer en hörlursförstärkare

Som du kan se varierar ingångstyperna och var du kan använda en hörlursförstärkare. Jag föreslår att du tänker på alla dina möjliga användningsfall och väljer den typ som täcker alla dina behov.

När du väl har bestämt dig för vilken kategori du vill vara i kommer du sannolikt att hitta ett brett prisintervall att välja mellan. Du vill överväga några eller alla dessa egenskaper när du väl har bestämt dig för förstärkaren som passar dina behov.

Formfaktor

Vissa hörlursförstärkare kan fungera bra när du är på språng, ansluten till din smartphone och som en hemmaljudkomponent. Om din primära användning kommer att vara på språng vill du ha något lätt och litet i storlek. Endast för hemmabruk hittar du många val i kategorin komponentstorlek.

Kvaliteten på DAC och ljudkomponenter

Om en av de främsta anledningarna till att du överväger en hörlursförstärkare är ljudkvaliteten, bör du ägna särskild uppmärksamhet åt de interna komponenterna i hörlursförstärkaren. Normalt gäller frasen ”du får vad du betalar för” för hörlursförstärkare. Om du gör den analoga typen kan du hitta några med avancerade rörutgångssektioner eller rena klass A-förstärkare för att driva dina hörlurar.

Om du lägger till den digitala ljudsidan med datorljudingångar eller optisk in, kom ihåg att DAC: er varierar kraftigt i ljudkvalitet. Dessa klassificeras vanligtvis med en samplingsfrekvens, ju högre desto bättre.

Väldigt få tillverkare har möjlighet att producera sina egna DAC-chips så att de köper en hyllmodell. Det är väldigt enkelt att söka efter artikelnumret för att jämföra prissättningen för en DAC. Jag har funnit att detta stämmer mycket nära ljudkvaliteten.

Typ av utgång

Om du planerar att använda din hörlursförstärkare med en effektförstärkare eller ett par högtalare med strömförsörjning, vill du se till att den har en uppsättning ljudutgångar utöver hörlursutgången. I vissa fall kan hörlursutgången driva en förstärkare eller högtalare. De flesta gånger om du ser att uteffekten är högre än 2 volt, ska den fungera i olika situationer.

Jag hoppas att du nu har en bättre förståelse för hörlursförstärkare och hur du gör det bästa valet för ditt system. För att hjälpa dig att begränsa din lista med val sätter jag ihop de modeller som mina ljudexperter tycker är bäst för att få bästa möjliga värde och ljudkvalitet i ett brett utbud av val.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *